Masz pytanie?

Kremy

Według nomenklatury farmaceutycznej – krem to typ emulsji składający się z fazy wodnej i lipofilowej (tłuszczowej). Aby te dwie fazy połączyły się w stabilny układ niezbędny jest dodatek składnika – emulgatora.

W kremach kosmetycznych fazę wodną mogą stanowić: woda oczyszczona, wody aromatyczne (hydrolaty), napary ziołowe, natomiast faza tłuszczowa to najczęściej oleje (naturalne i syntetyczne), masła, woski.

Najprostszy podział kremów to kremy hydrofilowe – gdzie więcej jest fazy wodnej i kremy lipofilowe gdzie przeważa faza tłuszczowa. Każdy z tych typów kremów jest odpowiedni dla innego typu cery, wymaga innego stosowania i użycia innych surowców.

Taki skład ramowy jest oczywiście prosty, poziom skomplikowania wzrasta dopiero wtedy gdy dołącza się do tego układu substancje aktywne (nawilżające, przeciwzmarszczkowe, ochronne, przeciwzapalne, łagodzące), stabilizujące, regulujące pH. Istotna jest ilość tych substancji w kremie, działanie składników miedzy sobą, wpływ na stabilność emulsji i bezpieczeństwo przygotowania.

Facebook