Masz pytanie?

Łyżka i łyżeczka

W podręcznych recepturach, szczególnie tych do zastosowań domowych, mówiąc o miarach często stosuje się pojęcia łyżki i łyżeczki. W takich przypadkach pojęcia te rozumiemy jako standardową łyżkę stołową (taką do zup) i łyżeczkę, jak do herbaty. Pojawia się też wątpliwość lub niepewność, ile substancji powinno znajdować się na łyżce (lub łyżeczce) - niektórzy zalecają np. że łyżka ma być "czubata", albo "pełna". Jak sobie z tym poradzić?

Jest oczywiste i wynika z natury rzeczy, że przykładowa pełna, lub czubata łyżka płynu i surowca sypkiego będzie wyglądała zupełnie inaczej. Pełna łyżka płynu zawsze będzie "płaska", a pełna łyżka substancji sypkiej mniej lub bardziej "czubata".

Kiedy w przepisie występuje miara łyżki lub łyżeczki znaczy to, że należy nałożyć za ich pomocą taką ilość, jaka mieści się w nich swobodnie przy maksymalnym, ale normalnym nabieraniu surowca w codziennym używaniu. 

 

Facebook