Marchew siewna (Daucus carota)
Znana od starożytności dwuletnia roślina z rodziny selerowatych poczatkowo nie wzbudzała u użytkowników entuzjazmu, jednak wyhodowanie w XVI w. odmian szlachetnych doprowadziło do jej rozpowszechnienia. Początkowo korzeń marchwi miał kolor biały, obecnie uprawia się marchew z korzeniami o kolorach od żółtego po jaskrawo czerwony.
Roślina w stanie naturalnym występuje na obszarze Europy i Azji, w Polsce rośnie dziko na terenie całego kraju. Pozyskiwana z upraw, w zielarstwie wykorzystuje się korzenie, owoce i ziele. Korzeń marchwi siewnej zawiera m. in. karotenoidy (prowitaminę A) oraz witaminy B1, B2, B6, D, E, H, K, PP, pektyny, flawonoidy i wiele innych substancji.
Zastosowania w kosmetyce:
Wyciągi z marchwi są składnikami kremów, płynów do pielęgnacji twarzy oraz kremów ochronnych przy opalaniu.